2013. július 26., péntek 14:43

Hogyan válasszuk ki a weboldalunknak ideális tárhelyet?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Weboldalunk hosztolására számos lehetőség van, tolonganak a tárhely szolgáltatók a neten. De milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a nekünk valót? Fontos-e egyáltalán „kinél vagyunk?” Igen! Van néhány fontos szabály, amit meg kell fogadni, hisz az ő szolgáltatásunk révén fog tudni megjelenni oldalunk, így elég nagy függelmi viszonyban fogunk állni ezzel a céggel. Ne ijedj meg! Ha jó szolgáltatót választasz, akkor szinte soha nem kell foglalkozni a szolgáltatóval, mert a tárhely jól működik és állandóan rendelkezésre áll.


Ingyenes vagy fizetős?

Ugyanaz a helyzet, mint az ingyenes domain-nel. Az ingyenes tárhelyszolgáltatók egy komoly internetes vállalkozó számára nem jöhetnek számításba. Azok a cégek akik ingyen szolgáltatnak tárhelyet a Te oldalad fölött megjelenő reklámfelületekből élnek és szolgáltatásuk nagyon labilis. Nem engedheted meg magadnak, hogy az oldalad - akár csak 1 órára is - elérhetetlen legyen. (A kéretlen reklámokat meg pláne...)

 

Statikus vagy dinamikus?

Statikus weboldalnak nevezzük azokat a „sima” html fájlokból álló oldalakat, amelyek nem végeznek semmilyen szerveroldali műveletet. A mai korszerű webes funkciók (levélküldés, feliratkozás, megrendelési felületekről rendelés, vendégkönyv, stb.) minden esetben megkövetelik a dinamikus környezetet.

Az általam készített weboldalak is mind dinamikusak és kizárólag olyan szervereken tudnak futni, ami képes

1.       MySQL adatbázist működtetni (4-es vagy ennél frissebb verzió)

2.       PHP-t futtatni (5-ös vagy ennél frissebb verzió)

3.       LINUX szerver

4.      Minimum 500 Mbyte szabad tárhely

 

Gyors vagy lassú?

Ez a legfontosabb dolog, aminek érdemes utána járni. Nyilván minél nagyobb sebességet tud nyújtani egy szolgáltató annál jobb. A gyors kiszolgálás létkérdés a neten. Ha egy oldalra sokat kell várni akkor a látogatók továbbállnak. Az sem mindegy, hogy az oldalunkat milyen célcsoportnak szánjuk elsősorban. Ha szeretnénk külföldi látogatókat is, akkor nagyon fontos, hogy az oldalunk elérhető legyen a számukra is, méghozzá megfelelő sebességgel!

 

Mega vagy giga?

Sokan nem mérik fel előre, hogy mekkora lesz, mekkora lehet a weboldaluk látogatottsága. Ez azért hiba, mert sok tárhely szolgáltató a csomagokba adatforgalmi korlátot épít be. Ez azt jelenti, hogy ha elérjük a határt, akkor átkerülünk egy magasabb díjszabású csomagba, vagy plusz költségeket számláznak ki nekünk. Egy bemutatkozó oldalon, nyilván nem számítunk akkora forgalomra, mint egy fórumon, vagy közösségi oldalon. Ezt azonban előre fel kell mérnünk és a szolgáltatónál tisztázni a tárhelyhez beállított adatforgalmi korlátokat, valamint a korlát meghaladása utáni szankciókat.

 

Milyen jellegű dokumentum típusokat tárolunk rajta?

Ez a kérdés a szükséges tárherly méretét befolyásolja! Ha dokumentumokat, filmeket, zenei fájlkoat akarunk tárolni a tárhelyen, akkor lényegesen nagyobb tárterületre van szükségünk, mint ha csak szöveges tartalmakat töltenénk fel néhány képpel színesítve. A magyar szolgáltatóknál ez egy elég kényes pont szerintem. Körülnézve a külföldi lehetőségek között, kilométerekkel vagyunk ebben lemaradva. Itthon több ezer forintot is elkérnek havonta, egy 1 GB-os méretű tárhelyért. Külföldön ennek töredékéért tudunk jóval nagyobb (nem ritkán 100GB-os!) tárhelyet vásárolni magunknak! Sőt, sok külföldi szolgáltató hirdeti az tárhelycsomagjait korlátlan tárhely mérettel.

 

Van-e lehetőség keresőbarát url-ek generálására?

Szintén nagyon fontos kérdés szerintem. Ha a keresők első két oldalán (inkább az első) nem tudunk megjelenni, akkor a piac háta mögött vagyunk. Az emberek max. az első két oldalt nézik végig a keresők találatában. Így, mindenki oda igyekszik... Ahhoz, hogy könnyebb legyen odaérnünk, szinte elengedhetetlen, hogy az oldalunkat keresőoptimalizáljuk! Ennek része a keresőbarát URL-ek generálása. Ehhez pedig szükségünk van általában .htaccess fájl használatára!

Ezt tehát mindenképpen érdeklődjük meg előre, és lehetőleg írásban a tárhely kiválasztása előtt!

 

Van-e 7/24-es ügyfélszolgálat?

Tehát, hogy a hét minden napján, 0-24 óráig rendelkezésünkre állnak-e az esetlegese kérdésünkkel, kérésünkkel, problémánkkal kapcsolatban! Nem mindegy, hogy egy-egy apró beállításra egy hetet kell-e várnunk, vagy 1-2 órán belül segítenek. Ehhez kapcsolódik még, hogy a szolgáltató oldalán találunk-e valamilyen segédanyagot az általános kérdésekkel kapcsolatban. Érdemes egyébként még a szolgáltatás megvásárlása előtt tesztelnünk az ügyfélszolgálatot különböző időpontokban feltett kérdésekkel és ebbe a hétvégi időszakokat is érdemes belevenni.

 

Vannak-e plusz szolgáltatások a tárhelyhez?

Érdemes tudakozódni arról, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat vehetünk igénybe, akár ingyen, akár díjazásért cserébe. Ilynek pl. a saját adminisztrációs felület, ahol a tárhelyhez kapcsolódó beállításokat magunk is elvégezhetjük (cPanel, Vista-panel, stb.)? Beállíthatunk-e jelszavas védelmet az oldalakhoz, vannak-e előre telepített alkalmazások... Van-e webmail, statisztika? Ezek a lehetőségek növelik a felhasználó kényelmét, bár néhányaknak azért bizonyosan csak gondot okoznak...

 

Milyen lehetőségek vannak a bővítésre?

Mi történik akkor, ha kinőjük a szolgáltatást? Lehet-e rugalmasan módosítani az előfizetéseken?

 

A fenti kérdéseket mindig tegyük fel magunknak, mielőtt tárhelyet választunk! Tudakozódjunk fórumokon, ismerőseink körében. A fentiekkel kapcsolatos befektetett idő, pénz és energia bőven megtérül, ha jól választunk szolgáltatót magunknak!

Szoták László

webdesigner, weboldal-építő, grafikus

Blogomban szeretnék megosztani Veled olyan fontos dolgokat, amik konkrét segítséget nyújtanak céged online vagy offline reklámjával kapcsolatban. Látogass vissza gyakran, nehogy lemeradj valamiről. Ha tetszenek írásaim kérlek oszd meg őket!

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.